Iskolánk rövid története

A ZSZC Széchenyi István Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának jogelőd intézménye a Zrínyi Miklós Gimnázium volt, ahol 1960-ban kezdődött a középfokú építőipari szakképzés. 1969-ben a város és az építőipar fejlődése szükségessé tette egy új önálló intézmény indítását "Építőipari Szakközépiskola" néven. 1973/74. tanévben nagyszabású ünnepségsorozat keretében az iskola felvette a "Dimitrov" nevet.
1975-ben került sor az első technikus minősítő vizsgára, ugyancsak először kellett felkészülni az egyesített érettségi vizsgára, amely az érettségi mellett a szakmunkásvizsga letételét is biztosította. Ebben az évben indult a képzés a kísérleti villanyszerelő osztályban. 1979/80. tanévben Algériából érkezett diákok kezdték meg 5 éves tanulmányukat épületgépészeti és épület-villamossági szakon. 1991/92. tanévben ünnepélyes emléktábla avatás keretében névváltozás történt. Az iskola felvette a "Széchenyi István" nevet. 1995/96. tanévben az Ady úti szakképző iskola megszüntetése után az építőipari szakmunkásképzés is ebbe az iskolába került. Ezzel megvalósult az építőipari és épületgépészeti kétszintű szakképzés.
A rendszerváltást követő munkaerő-piaci változásokhoz igazodva változott a szakmastruktúra, beindításra került a műszaki informatikusok képzése. Az utóbbi tanévekben a nappali tagozaton folyamatosan induló szakképzéseink a következők voltak: magasépítő technikus, épületgépész technikus, elektrotechnikai technikus, műszaki informatikus, burkoló, kőműves, szobafestő-mázoló, gázvezeték és készülék szerelő, vízvezeték- és központifűtés szerelő, vasbeton- és műkőkészítő, villanyszerelő. Az iskola nagyon jó kapcsolatot alakított ki a felsőoktatási intézményekkel. A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Karával, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karával. A gépészmérnök (főiskolai) kihelyezett képzésbe tanáraival, műhelyeivel és eszközeivel is részt vesz.

Iskolánk névadójáról itt olvashatsz részletesen.